Τρίτη 25 Μαΐου 2010


Ανοιχτό σεμινάριο διαλογισμού Ανοιχτό δωρεάν σεμινάριο διαλογισμού θα πραγματοποιήσει το Εναλλακτικό Γυμναστήριο «Φως: Τέχνη και Σώμα» (Πραξιτέλους 179) την Τετάρτη 26 Μαϊου από τις 19.00-20.30. Τι είναι διαλογισμός; Είναι μήπως μια τεχνική που μπορείς να εξασκήσεις; Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνεις; Είναι κάτι που στο μυαλό μπορεί να επιτύχει; Δεν είναι. Όλα αυτά τα οποία μπορεί να κάνει το μυαλό δεν είναι διαλογισμός, είναι κάτι πέρα από το μυαλό, το μυαλό είναι απολύτως ανίσχυρο εκεί, δεν μπορεί να διαπεράσει τον διαλογισμό. Ο διαλογισμός δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο του μυαλού επειδή κάθε έλεγχος είναι ένα είδος καταπίεσης και αυτός που καταπιέζεται θα πάρει την εκδίκησή του.

Ο διαλογισμός δεν είναι έλεγχος, επειδή ο έλεγχος δημιουργεί ένταση και ο διαλογισμός είναι βασισμένος στη χαλάρωση και έχει συγκεκριμένα βασικά χαρακτηριστικά, όποια και αν είναι η μέθοδος: Το πρώτο είναι μια χαλαρή κατάσταση, καμία πάλη με το μυαλό, κανένας έλεγχος του μυαλού, καμία συγκέντρωση. Δεύτερον, παρατηρώντας απλώς με μια χαλαρή επαγρύπνηση οτιδήποτε συμβαίνει, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση…παρατηρώντας απλώς το μυαλό, σιωπηλά, χωρίς οποιαδήποτε κρίση, οποιαδήποτε αξιολόγηση. Αυτοί είναι οι κινητήριοι μοχλοί: χαλάρωση, παρατήρηση, καμία κρίση. Σιγά-σιγά μια μεγάλη σιωπή σε περιβάλλει. Είσαι αλλά δεν υπάρχει καμία αίσθηση του «εγώ είμαι…», μόνο ένας καθαρός χώρος. Ο διαλογισμός είναι το κλειδί που ανοίγει όλα τα μυστήρια της ύπαρξης.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιήσει ο Νικόλας Μπουνίτσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 210 4297888, υπεύθυνη Μαριάννα Παπαδοπούλου. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: