Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

GROUP THERAPY”

GROUP THERAPY” στον Πολυχώρο «ΦΩΣ»
Δωρεάν παρουσίαση και μια πρώτη αναγνωριστική συμβουλευτική ομαδική ψυχοθεραπεία “group therapy” διοργανώνει ο Πολυχώρος «ΦΩΣ» (Πραξιτέλους 179) το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 4.00 μ.μ. Η παρουσίαση θα γίνει από την Μιχαλοπούλου Σοφία Κλινική Ψυχοπαθολόγος, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια,Οικογενειακή Συστημική Σύμβουλος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ, 210429788. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Λίγα λόγια για το group therapy

Η ομαδική ψυχοθεραπεία (group therapy), όπως και η ατομική, έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν και να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής τους πιο ικανοποιητικά. Ενώ στη ατομική ψυχοθεραπεία ο ενδιαφερόμενος συνευρίσκεται μόνο με ένα άτομο, τον ψυχοθεραπευτή του, στην ομαδική ψυχοθεραπεία, η συνεδρία γίνεται με μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, και με συντονιστή ένα ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή. Η ομαδική θεραπεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων, προβλήματα που αφορούν διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και προβλήματα όπως, το άγχος, η κατάθλιψη, η μελαγχολία, το στρες, οι φοβίες, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη επικοινωνίας στο επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον, η δυσκολία διαχείρισης καταστάσεων με παιδιά και έφηβους , ο ανταγωνισμός ,η συμβουλευτική ζεύγους, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η διαχείριση κρίσεων, η συναισθηματική νοημοσύνη, η επίτευξη στόχων οι διατροφικές διαταραχές και οι εξαρτήσεις .
Η ομαδική ψυχοθεραπεία έχει σκοπό να βοηθήσει τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα ώστε να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις συναισθηματικές τους δυσκολίες, και να επιτύχουν την προσωπική τους ανάπτυξη κι αυτογνωσία.
Η ομαδική θεραπεία προσφέρει στον άνθρωπο μια ευκαιρία:
• Να δεχτεί και να προσφέρει υποστήριξη
• Να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία
• Να πειραματιστεί με νέες διαπροσωπικές συμπεριφορές
• Να μιλήσει ειλικρινά και άμεσα για συναισθήματα
• Να αποκτήσει επίγνωση και κατανόηση των δικών του σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών βλέποντας τα είδη των σχέσεων που αναπτύσσονται τόσο μέσα όσο κι έξω από την ομάδα
• Να μάθει να κατανοεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων
• Να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εικόνα του εαυτού του
• Να επιτύχει μια προσωπική αλλαγή
Οι παραπάνω ευκαιρίες επιτυγχάνονται στην ομάδα διότι παρέχεται κλίμα οικειότητας, προστασίας, εχεμύθειας και σχετικής εμπιστοσύνης.
Η ομαδική ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται τελικά μία πολύ αποτελεσματική και χρήσιμη μορφή ψυχοθεραπείας που στόχο έχει την κοινωνική υποστήριξη και την μάθηση γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Τα μέλη της ομάδας κάθονται σε μορφή κύκλου. Δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη ατζέντα για κάθε συνεδρία. Οι θεραπευόμενοι ενθαρρύνονται να μιλήσουν για οποιοδήποτε προσωπικό τους ζήτημα ή ζήτημα σχέσεων, το οποίο συνδέεται με τα προβλήματα και τους στόχους που τους οδήγησαν στην θεραπεία. Η θεραπευτική ομάδα δεν είναι τόπος για να αποκτήσει κανείς κοινωνικές φιλίες . Είναι μάλλον ένα κοινωνικό εργαστήριο. Για την ακρίβεια, οι θεραπευτικές ομάδες δεν ενθαρρύνουν την κοινωνική επαφή με τα άλλα μέλη εκτός ομάδας. Επειδή μία εξωτερική σχέση με ένα ή περισσότερα μέλη συνήθως, μπορεί ενδεχομένως να παρεμποδίσει τη θεραπεία. Αν όμως τυχαία ή προγραμματισμένα τα μέλη συναντηθούν έξω από την ομάδα , η εμπλοκή της κοινωνικής επαφής είναι αναμενόμενη, τα μέλη μπορούν να το συζητήσουν μέσα στην ομάδα και γι’ αυτό ακριβώς είναι ανώφελο να επικριθεί η κοινωνική συναναστροφή. Η ομαδική θεραπεία είναι μια διαδικασία, κατά την οποία οι συμμετέχοντες δίνουν και παίρνουν υποστήριξη και δουλεύουν με στόχο να αλλάξουν όπου κρίνεται απαραίτητο την προσωπική και τη διαπροσωπική τους ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: