Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

ΘΕΑΤΡΟ

Το τμήμα Θεατρικού Εργαστηρίου του Πολυχώρου «ΦΩΣ» αποτελεί μια περισσότερο ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από την οποία παρέχονται ευρύτερης γνώσεις γύρω από το θέατρο. Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ
Περιλαμβάνει Νεοελληνικό θέατρο, Comedian Del’arte , Βικτωριανό, Σύγχρονο και Πειραματικό Θέατρο (Διεθνούς ρεπερτορίου), Αρχαίο Δράμα. Το μάθημα γίνεται με τη μορφή εκμάθησης της υποκριτικής τέχνης μέσα από την εξάσκηση με βάση το κείμενο με συγκεκριμένη μέθοδο.
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Χωρίζεται σε δυο μέρη: ελεύθερος και δεδομένων καταστάσεων. Βασίζεται στην παρατήρηση, στην εξάσκηση της ετοιμότητας.
ΧΟΡΟΚΙΝΗΣΗ -ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Αποτελείται από δυο διαφορετικές διδακτικές ενότητες και δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην έκφραση μέσα από το σώμα μας . Παράλληλα προσφέρει σωματική, πνευματική και ψυχική ευελιξία.
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Διδάσκεται η ιστορία της σκηνογραφίας, η τεχνική, τα ρεύματα και οι τάσεις, ο ρόλος των ρούχων και των σκηνικών στο θέατρο και η επιρροή τους στον ηθοποιό.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Διδάσκονται οι στοιχειώδεις αρχές της Μουσικής. ρυθμός στην ανάπτυξη ενός ρόλου είναι πολύ σημαντικός. Η μουσική – εκτός του αυτονόητου της γνώσης-συμβάλλει σημαντικά στον εσωτερικό ρυθμό και στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων γι’αυτό έχουμε και τους «ερμηνευτές τραγουδιών»
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μέσω της διδασκαλίας της υποκριτικής, επιλέγονται, δοκιμάζονται και προετοιμάζονται οι μονόλογοι των υποψηφίων για τις Δραματικές Σχολές. Η προετοιμασία βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που με υπευθυνότητα προσδίδει το αίσθημα της σιγουριάς και της αυτοπεποίθησης στους εκκολαπτόμενους ηθοποιούς.


ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
Λειτουργεί για δεύτερη χρονιά και περιλαμβάνει μαθήματα για όλους εκείνους που έχουν έντονη διάθεση για πειραματισμό και έρευνα στον τομέα του θεάτρου. Η εξάσκηση στην τέχνη του θεάτρου είναι μια απλή- και γι’αυτό δύσκολη- υπόθεση. Mε την θεατρική έκφραση μαθαίνεις νέους τρόπους κίνησης και συμπεριφοράς, μαθαίνεις να κινείσαι ελεύθερα και αυθόρμητα και σε καλεί να απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τον ίδιο μας τον εαυτό. Μοιάζει με μια γνωριμία με έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρουμε. Είναι μια μορφή έκφρασης που χρησιμοποιεί την κίνηση για να μιλήσει για την ίδια τη ζωή.
Στους συμμετέχοντες δημιουργείται η εντύπωση ότι αποτελούν μέρος της ομάδας και μ’αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται η αυτό-έκφρασή τους, καλλιεργείται η αυτογνωσία και με σύμμαχο τη φαντασία χαλαρώνουν για να οδηγηθούν στη συναισθηματική ωρίμανση.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται δυο φορές το μήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με διαφορετική θεματολογία στοχεύοντας στην απόκτηση περισσότερων γνώσεων γύρω από τον θέατρο και τις διάφορες μορφές του όπως Παιδικό, Αρχαίο, Θέατρο Σκιών, Παντομίμα. Απευθύνονται σε όσους θέλουν να εξασκηθούν στην τέχνη του θεάτρου, να γνωρίσουν ή καλύτερα να ξαναγνωρίσουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές του και ενδεχομένως να διευρύνουν τη σκέψη τους και την αντίληψή τους. Τα σεμινάρια θα διεξάγονται από ηθοποιούς, σκηνοθέτες , συγγραφείς και μεταφραστές γνώστες του αντικειμένου.

Στόχος μας είναι η δημιουργία Θεατρικής Πειραματικής Ομάδας που θα λειτουργήσει ως επιστέγασμα των προσπαθειών μας.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

www.phos.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: